TRAIL akademija


TRAIL

samo ne

obično trčanje


Trail trčanje je trčanje u prirodi, najčešće po šumskim i planinskim stazama.

Za razliku od cestovnih utrka koje se uglavnom organiziraju u većim ili manjim gradovima, lokacije trail utrka uglavnom su planine, nacionalni parkovi, parkovi prirode, otoci i najljepše šumske stazice….

Na utrkama su zadane staze cijelim putem (svakih 100-200 m) označene oznakama i strelicama, a svakih 10-tak kilometara postavljene su okrepne stanice sa  vodom, izotoničnim napitcima i svim potrebnim energetskim čudima (a ne rijetko tu je sir, pršut, tjestenina i juha).

Pošto se trail trči najčešće u planinama često se izmjenjuju kraći ili duži usponi, a nakon toga i silasci, što to na kraju donosi veliku visinsku razliku i zbroj od nekoliko tisuća metara u penjanju i spuštanju. Na primjer, na utrci od 35km to može biti ukupno 1200m+- (Valamar Trail Blue) ili na utrci od 57km 3500m+- (OCC UTMB)

Dužina Trail utrka kreće se od 20 km pa sve do 170 km (100 milja). Najviše ima utrka od 20 km do 50 km, ali za početnike postoje i kraće staze od 10-20 km. Hrvatska ima vrlo veliki broj trail utrka koje su odlično organizirane sa prelijepim stazama, a 100 milja Istre uvrštena je u TOP 20 svjetskih trail utrka (Ultra-Trail World Tour). Super pozitivna atmosfera na trail utrkama, gromoglasno bodrenje i navijanje do zadnjeg natjecatelja, te staze koje vam pružaju fantastični pogled na Velebit, na naše more i otoke, alpske pašnjake, glečerska jezera ili najviše vrhove Europe neće vas ostaviti ravnodušnim.